Ladányi Mihály könyvtár

„A kultúrházban elhelyezett népkönyvtár ismét megnyílik. Könyvosztást tartanak minden vasárnap délután 2 órától este 6 óráig.”

In.: Dévaványai Hírlap 4. évf. 44. sz. 1936. november 1. 5 p.

„Minden vasárnap 2 órától van könyvkiosztás a Kultúrházban. A község minden polgára vehet ki könyvet, ha felelősséget vállal érte. A könyvtár új könyvekkel is gyarapodott.
In.: Dévaványai Hírlap 4. évf. 44. sz. 1936. december 27. 7 p.

Először a régi kultúrháztól kölcsönkapott helyiségben működött a könyvtár, de a kis helyiségben már a polcok sem fértek el. Ezért a Községi Tanács a helyzeten úgy segített, hogy 1971-ben a régi gazdakör épületét átalakította könyvtárrá 60 m2-nyi alapterületen. Itt egy nagy olvasótermet, és két kisebb könyvtártermet, valamint gyermekkönyvek
részére külön könyvtártermet létesített.

1972. október 15-én leplezték le a falon látható Ványai Ambrus emléktáblát.

1996. szeptember 20-án, a könyvtár Ladányi Mihály József Attila-díjas költő halálának 10. évfordulóján felvette a költő nevét. A névadó ünnepséget Pap Tibor polgármester nyitotta meg, köszöntőt Simor András költő, az Ezredvég folyóirat szerkesztője mondott. A köszöntőt baráti találkozó követte, amelyre családtagok voltak a meghívottak, akik délután a “Bohóckirály” című dokumentumfilmet is megnézhették, majd “Kedvesebb hazát” című irodalmi összeállítás hallgatói lehettek, ahol Baranyi Ferenc költő és Karsai Franciska előadóművész, Vajda János színész voltak a közreműködők.

2004-ben, a költő születésének 70. évfordulóján avatták fel a róla készült domborművet a felnőtt olvasóteremben. Az alkotást a ványai születésű,  – azóta elhunyt – Sydneyben élő Berczi Lajos ötvösművész (Dévaványa díszpolgára) készítette és ajándékozta a városnak. Személyes ismeretsége révén emlékezetből készítette a reliefet. Anyaga rozsdamentes polírozott alapon bronz dombormű réz keretben, díszgombokkal és pecsétes szignóval. Ladányit szemüvegben és homlokára húzott sapkában ábrázolta a művész.